Wyjątkowy Dar Natury – Dynia

Smaczna i zdrowa dynia Muscat de Provence

Dynia jest wyjątkowym jednorocznym warzywem. W stanie dzikim występuje w strefach ciepłego i gorącego klimatu Ameryki. Owoce dyni mogą mieć masę nawet 200kg a rekordowe odmiany olbrzymie nawet 800kg masy. Wartości odżywcze dyni są bardzo cenne. Warzywo to zawiera w swoim składzie witaminy m.in z grupy A, B1,B2,C, PP duże ilości B-karotenu oraz składniki mineralne takie jak fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Przede wszystkim jest niskokaloryczna i nie zawiera w miąższu tłuszczu. W 100g swieżej masy jest tylko 30 kcal. Owoce o bardzo pomarańczowym miąższu mają najwięcej prowitaminy A. Bardzo istotnym faktem jest to, że owoc dyni nie zawiera w swoim składzie sodu, dlatego jest wskazany dla ludzi mających problemy z nadciśnieniem. Dynia poddana obróbce termicznej nie traci swoich drogocennych właściwości. Działa odkwaszająco na organizm. Doskonale nadaje się do marynowania, gotowania, pieczenia smażenia itd. Stanowi cenny dodatek do drzemów. Nie można pominąć tego warzywa w zdrowej i zróżnicowanej diecie. Prawdziwym skarbem jaki kryje owoc są pestki – koncentrat dobroci. Już w dawnych czasach uważano pestki dyni za antidotum na różne choroby i dolegliwości. Tam gdzie społeczność spożywa duże ilości pestek dyni nie występują problemy z prostatą i zarobaczeniem. Pestki dyni wykorzystuje się do produkcji leków na choroby prostaty. Nasiona dyni zawieraja pełnowartościowe tłuszcze roślinne, 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone z czego 50-60% to wieloktotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów i ścian komórkowych. Wspierają funkcję transportową reakcji enzymatycznych w organiźmie. W pestkach dyni znajdziemy lekko strawne białka, moc witamin(A,C i D,E,B1,B2,B6 beta karoten) i makroelementów takich jak selen, cynk czy potas. W oleju z pestek dyni występują też substancje odżywcze m.in skwalen, fitosterole, cytrulina oraz kukurbitynę. Olej idealny jest do każdego typu skóry jednak ze względu na właściwości szczególnie polecany dla skóry suchej. Wygładza zmarszczki, likwiduje i przeciwdziała rozstępom, rozjaśnia i oczyszcza skórę. Olej z pestek dyni ma bardzo przyjemny smak, zawiera mnóstwo cynku organicznego dlatego jest wskazany podczas leczenia trądziku, opryszczki, chorobie wrzodowej zołądka, łysienia oraz trudno gojących się ran. Wpomaga układ krwionośny, zapobiega przed gromadzeniem się złego cholesterolu. Obłuszczone świeże pestki można zastosować do kuracji odrobaczającej a ze względu na brak szkodliwych, chemicznych substancji nawet u małych dzieci. Dzięki przeprowadzonej kuracji możemy pozbyć się owsików, tasiemca, tęgoryjca dwunastnicy, glisty ludzkiej czy lamblii. Tak więc dynia nie tylko na Halloween ale na co dzień !

Na zdjęciach dynia z naszej eko uprawy w wyjątkowej odmianie Muscat de Provence !dynia dynia1

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s