POP – CORN

11021556_834099946667135_1375621917592700827_n 11221772_834099900000473_427760653049180737_n
Idziemy do kina ??? Kupimy sobie popcorn…

Według pewnych naukowych źródeł 90% kukurydzy na rynku amerykańskim pochodzi z nasion GMO. Nie ma co opisywać skutków jedzenia tego transgena ale zastanowić się nad odmianą kukurydzy, którą odpowiednio przygotowaną, można spotkać podczas seansu w kinie. Oczywiście chodzi o prażoną kukurydzę. Odmiany kukurydzy, które najlepiej nadają się do przygotowania popcornu muszą mieć stosunkowo małe ziarno, posiadać duże ilości bielma, oraz gęściej upakowane włókna celulozy w łupinach nasion. Dzięki większej gęstości i grubości łupin lepiej przewodzą temperaturę do wnętrza ziarna jednocześnie dosyć długo utrzymują wysokie ciśnienie w środku. Eksplozja pewna 🙂 Kukurydze odmian pękających mają małe kolby, małe ziarenka okrągłe lub podłużne – zależnie od odmiany. Z punktu widzenia globalnego wyżywienia zwierząt i ludzi odmiany pękające są postrzegane jako nieefektywne. Nadają się do sałatek i na popcorn. Stanowi to znikomy procent upraw na świecie. Z deklaracji firm, które zajmują się ulepszaniem najlepszego wynika, że nie ma upraw nasion kukurydzy pękającej GMO. Czyli popularne ziarenka na popcorn nie są zmodyfikowane. Istnieją różne odmiany kukurydzy pękajacej. Niektóre są odporne na zapylanie krzyżowe inne nie. Odporność na zapylanie wynika z hybrydyzacji tych odmian. Ciekawostką jest kukurydza słodka…jej słodycz to efekt defektu metabolicznego, który powoduje, że mniej cukru zostaje przekształcone w skrobię. Sumując… Możemy (prawdopodobnie) bezpiecznie zajadać popcorn, należy pamiętać jednak o tym gdzie plonował. Po swojej drodze życiowej mógł zostać potraktowany fungicydami, herbicydami i pestycydami. Konieczny jest też dobry olej 🙂 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s