Wędlina drobiowa domowym sposobem

haehnchenbrustfiletProsty sposób na pyszną, drobiową i soczystą (co wcale nie jest proste w przypadku piersi) pieczeń na kanapki. Nasze wymagające dzieci są zachwycone, a to nie lada wyczyn 🙂

Przepis powstał dzięki Piotrowi J, któremu dziękujemy pięknie.

Pierś z indyka Ekologiczny Drób (ok 1kg) moczymy w solance przygotowanej z 1l zimnej wody i 4 płaskich łyżek soli himalajskiej. Jeśli używamy zwykłej soli stosujemy 3 łyżki. Można dodać inne przyprawy – listki laurowe, pieprz, łyżeczkę cukru. Ja użyłam tylko soli. Zostawiamy w lodówce na 12-24 godziny. Następnie obsmażamy po obydwu stronach na maśle klarowanym bądź innym tłuszczu. Obsypujemy przyprawami (niekoniecznie) i wsadzamy do naczynia żaroodpornego na 1,5- 2 godziny w 200 stopniach. Nie kroimy dopóki nie ostygnie.

Zdjęcie ze strony

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s