Choroby drobiu – naturalne metody zapobiegania

Odpowiedź jest prosta. Dobrze, wartościowo karmić drób i to w zasadzie wystarczy. Generalnie na rynku polskim nie ma polskiej paszy ekologicznej.

 Paszę dla naszych malutkich piskląt sprowadzamy aż z Belgii… Kiedy kupimy specjalne urządzenie do robienia paszy dla takich maluchów, sami będziemy robić z własnych zbóż i ekologicznych dodatków. Ale to wydatek na kolejny sezon. Wracając do tematu zapobiegania chorób u drobiu, to najlepiej stosować się do tzw.”babcinych sposobów”. Jesteśmy na etapie bilansowania rewelacyjnej mieszanki ziołowo-przyprawowej dla indyków. Regularne dodawanie jej do śruty zbożowej zapobiega infekcjom bakteryjnym i pasożytniczym. A wiadomo, że wzmocniony, „uszczelniony” układ pokarmowy to zdrowy ptak. Co się znajduje w naszej mieszance? Przede wszystkim:

  1. Pieprsz ziarnisty, koniecznie nie mielony, może być co najwyżej młotkowany. Ma to ogromne znaczenie, ponieważ do mielonego pieprzu są dodawane tzw. dodatki. Wystarczy porównać cenę tej przyprawy w sklepach, na Allegro czy hurtowniach. Ziarnisty jest dużo droższy. Pieprz polepsza trawienie, wykazuje działanie antybakteryjne, jest  źródłem manganu, żelaza, potasu a także witaminy C i K.
  2. Koper włoski – olejk z roślin z tej rodziny ma silne działanie przeciwpasożytnicze. Wyciąg z fenkuła jest stosowany w paszach ekologicznych właśnie jako środek zapobiegający kokcydiom.
  3. Suszona pokrzywa – dla młodych indyków nadają się tylko małe rośliny, najlepiej ususzone i rozdrobnione.
  4. Oregano czyli po polsku lebiodka pospolita wykazuje działanie ogólnie odtruwające, przeciwbiegunkowe i dezynfekujące.
  5. Majeranek jest antyseptyczny, przeciwwirusowy i antygrzybiczny. Podobno olejek majeranowy jest silnym afrodyzjakiem ale nie zaobserwowaliśmy takiego działania w przypadku drobiu 🙂
  6. Kozieradka, podobnie jak fenkuł stosowana jako dodatek do pasz ekologicznych.
  7. Estragon, tymianek, goździki, imbir…

Oraz kilka innych składników dodawanych już w minimalnych ilościach takich jak kurkuma, pieprz biały, suszony krwawnik, kora wierzby, liście porzeczki czy kolendra. Pozostałe zioła podajemy w postaci naturalnej, czyli na łąkach ziołowych, po których biegają nasze ptaki :). Sensowność naszego żywienia potwierdzają  publikacje naukowe w PubMed (bazie artykułów naukowych). Jedna z nich mówi o zapobieganiu zakażeniom kokcydiami, bardzo rozpowszechnionymi wśród drobiu przez stosowanie wyciągów z fenkuła czy bulicy rocznej oraz kurkumy. Oto streszczenia i linki do publikacji.

Obrazek

Obrazek

 

Źródło:

Artykuł pierwszy

Artykuł drugi 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s