Przepisy na indyki

W tym wątku będę dodawać tylko sprawdzone indycze przepisy.

1. Udźce indycze w warzywach – mój ukochany przepis, źródło – A. Ciesielska „Filozofia życia” Mimo, że przepis tylko na udźce ja w ten sposób również przygotowuję pierś indyczą.

Obrazek Udźce indycze
2 – 4 duże marchewki (ja daję nawet więcej, bo uwielbiam ich smak po upieczeniu)
2 cebule
masło lub smalec gęsi
15 dag płatków migdałowych
mąka ziemniaczana
przyprawy

Zaprawa: łyżeczka, dwie mąki ziemniaczanej, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka imbiru, pieprzu, 1/2 łyżeczki chili, 2 łyżeczki soli, 3/4 szklanki wody, łyżka soku z cytryny, łyżeczka kurkumy. Smarujemy mięsko i w zaprawie wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Mięsko powinno pływać w zaprawie, więc można zwiększać jej ilość proporcjonalnie, należy tylko uważać na sól. Jej ilości nie zwiększamy proporcjonalnie – wiem, bo sprawdziłam 🙂 Po nocy mięsko obsmażyć na maśle klarowanym lub oliwie. Włożyć do rondla, obłożyć pokrojoną marchewką oraz półplasterkami cebuli wcześniej podsmażonymi. Polać wszystko resztą zaprawy oraz stopionym masłem (ok 1/4 kostki) lub smalcem gęsim. Posypać płatkami migdałowymi, następnie pieprzem.  Przykryć i dusić w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 2 godziny.

Na zdjęciu indyk w wersji bez cebuli i płatków migdałowych, robiony na przyjazd Bratowej, która jest mamą karmiącą małej Niny. Ale też był pyszny… Na zdjęciu przed upieczeniem jeszcze 🙂 Po wyjęciu z pieca zniknął tak szybko, że nie zdążyłam wyciągnąć aparatu.

2. Rosół z indyka – zmodyfikowany przepis Anny Ciesielskiej i Moniki Bibilis
Gotuję zawsze sporo i wrzący rosół wlewam do słoików i po ostygnięciu do lodówki. Może tak stać do 3 tygodni. 

Składniki:
Grzbiet z indyka, skrzydełka, szyjka – na gar 4-5 litrowy.
pęczek pietruszki
6-8 marchewek
2 średnie pietruszki
2 duże cebule
kilka ząbków czosnku
kawałek pora (nie jest niezbędny 🙂 )
przyprawy

Zagotować 3-4 litry wody i dodać łyżeczkę tymianku, łyżeczkę kminku całego (mielony powoduje mętność zupy). Następnie wkładamy mięso z indyka, potem przyprawy: łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki chili, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki soli, łyżeczkę bazylii. Gotować pod przykryciem około 1,5-2 godzin.
Włożyć pęczek zielonej pietruszki, łyżeczkę kurkumy, korzeń pietruszki, marchewki, cebule, pocięty czosnek, por i gotować przez około godzinę. Wyjąć mięso, dolać wrzątku i doprawić pieprzem i solą według uznania. Oryginalne przepisy podają aby z zupy wyjąć też warzywa ale ja zostawiam przynajmniej na jeden dzień wszystko w jednym garnku. Rosół robi się wspaniale słodkawy od marchewki…

Natomiast mięso porosołowe i warzywa mielę blenderem, doprawiam  kminkiem mielonym, majerankiem, bazylią, solą i pieprzem, czasem dodaję trochę czosnku bądź oliwy, na kilka minut na patelnię i mam farsz do naleśników. Czasem taki farsz mrożę.

3. Pierogi z farszu porosołowego – przepis tylko na ciasto biorę z bloga Margaretki 🙂 Poniżej też Jej zdjęcie. Polecam. 

pierogi drożdżowe na talerzu 1

4. Przepis jaki otrzymaliśmy od Klientki 🙂 – dziękujemy 

jako wielbicielka udźców indyczych mogę się podzielić sprawdzonym przepisem: udziec umyty włożyć do brytfanny, przyprawić solą, pieprzem, koniecznie goździkami i zielem angielskim, można dorzucić liśc laurowy, opcjonalnie imbir. polać czerwonym winem (ale w braku takiego może być białe, ew. jakiś mocny alkohol – brandy, wódka). opcjonalnie dodaję sos sojowy (niezbyt dużo), trochę dobrej oliwy (niekoniecznie) i – to clou całości: suszone śliwki lub morele (plus ew. rodzynki). przepis mozna dowolnie modyfikować, dobrze jest na przykład podlać odrobinę octu winnego albo balsamico, a na koniec dać trochę miodu lub cukru trzcinowego.
trzymamy mięso w tej zalewie – najlepiej przez noc – a potem wstawiamy do piekarnika na ok. 1,5 godz. (ale to zależy od wielkości udźca i zwyczajów pieca, więc trzeba wyempirować :-) )
delektujemy się prędko, bo znika błyskawicznie :-)
smacznego

5. Indyk świąteczny Dorotki – indyk z naszej hodowli. Dziękujemy za przepis i zdjęcia.

Indyk Dorotki

Indyka włożyć do solanki (1 łyżka soli na litr wody) na 48 godz. Osuszyć i pozostawić w temp pokojowej, żeby nie był bardzo zimny. Przygotować kostkę masła, dodać 3 garści pokrojonej żurawiny, garść listków rozmarynu i garść listków tymianku. szczypta soli i trochę pieprzu. Wszystko razem wymieszać i natrzeć indyka, próbując tam gdzie się da wsunąć masę między skórę a mięso. Ułożyć kawałki indyka w brytfannie, włożyć między kawałki mięsa pozostałe gałązki rozmarynu i tymianku. Piec około 3 – 4 godzin często podlewając tłuszczem do którego trzeba dolać ok 2 szklanek wody. Gdyby indyk rumienił się zbyt szybko, przykryć go folią. Smacznego !

6. Indyk w galarecie – przepis oraz zdjęcia (za pozwoleniem Autorki) ze strony wspaniałego bloga kulinarnego Lepszy Smak – gorąco polecam. Przepis znajdziecie tutaj.
indyk-w-galarecie-2

Jak często zastanawiacie się nad tym jak wykorzystać mięso i jarzyny z rosołu?
Ja gotuję zupy bardzo często i wielokrotnie mam taki dylemat…Dzisiaj chciałabym Wam przypomnieć o lekkim i smakowitym daniu, które wcale nie wymaga wiele zachodu 🙂 Przed Wami indyk w galarecie w dwóch odsłonach: tradycyjnej i ze słodkim akcentem.

Składniki: (6-8 małych foremek)

mięso indyka ugotowane w rosole
marchew/pietruszka/seler ugotowane w rosole
1-3 łyżki groszku konserwowego
1-2 łyżki rodzynek
3 łyżeczki żelatyny
500 ml rosołu
sól i pieprz
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
1-2 białka do sklarowania rosołu
małe foremki/szklaneczki lub jedna większa

Wykonanie:
Mięso indyka oddzielić od kości i skóry, pokroić lub porwać na małe kawałki.

Wersja wytrawna:
Jarzyny pokroić w kostkę (ja tym razem wykorzystałam tylko marchew) i włożyć na dno foremek. Do każdej dodać kilka ziarenek groszku, a następnie włożyć (bez upychania!) pokrojone mięso.

Wersja “na słodko”:
Do foremek wkładać mięso z indyka wymieszane z rodzynkami. Foremki wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę. Rosół wlać do małego rondelka, dodać posiekany czosnek i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Uwaga: Musi mieć zdecydowanie intensywny smak!) Przecedzić przez sitko. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawić aby napęczniała. Po 5-10 minutach rozpuścić w kuchence mikrofalowej (30-45 s, moc 600W) lub wstawiając szklankę do naczynia z gorącą wodą. Gorący/ciepły sklarowany rosół wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i wlać do foremek. Gdy zawartość foremek ostygnie, wstawić całość do lodówki aby galaretka mocno stężała.

Podawać z chrzanem lub skropione octem.

Smacznego 🙂 

Więcej przepisów indyczych na blogu Lepszy Smak znajdziesz tutaj.

Dużo Extra przepisów Podaj Indyka <- tutaj 🙂

Reklamy

13 thoughts on “Przepisy na indyki

  1. jako wielbicielka udźców indyczych mogę się podzielić sprawdzonym przepisem: udziec umyty włożyć do brytfanny, przyprawić solą, pieprzem, koniecznie goździkami i zielem angielskim, można dorzucić liśc laurowy, opcjonalnie imbir. polać czerwonym winem (ale w braku takiego może być białe, ew. jakiś mocny alkohol – brandy, wódka). opcjonalnie dodaję sos sojowy (niezbyt dużo), trochę dobrej oliwy (niekoniecznie) i – to clou całości: suszone śliwki lub morele (plus ew. rodzynki). przepis mozna dowolnie modyfikować, dobrze jest na przykład podlać odrobinę octu winnego albo balsamico, a na koniec dać trochę miodu lub cukru trzcinowego.
    trzymamy mięso w tej zalewie – najlepiej przez noc – a potem wstawiamy do piekarnika na ok. 1,5 godz. (ale to zależy od wielkości udźca i zwyczajów pieca, więc trzeba wyempirować :-))
    delektujemy się prędko, bo znika błyskawicznie 🙂
    smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s