Jesienna kuchnia indycza

Aura jesienna, chłód, opady deszczu i wiatr to jest to, czego indyk nie lubi najbardziej. Powoli odrastające pastwiska, kończące się zasoby miękkich, młodych pędów wyznaczają inne, niż dotychczas, menu u indyków. Na łąkach pojawił się smaczny i lekko strawny poplon, czyli wysiane pod koniec lata mieszanki zbóż. Konieczne stało się dowożenie świeżych zielonek z nieco oddalonych  od hodowli łąk, w skład których wchodzą: koniczyna, krwawnik, babka lancetowata, pokrzywa, piołun i cała masa ziół łąkowych rosnących na dziko.

Jednak pod koniec wegetacji rośliny zawierają duże ilości składników, których indyki nie trawią. Odpowiedzią na ten trudny okres w żywieniu ptaków hodowlanych jest parowanie zbóż i roślin okopowych m.in ziemniaka oraz buraka. Pomocne jest też podawanie dyni, melonów, kapusty. Szczególnie ciekawe wydaje się przygotowanie oraz skład tzw. „ciepłego kociołka” dla indyków, stąd dokładny opis :).

Pierwszym etapem jest zalanie parnika wodą. Następnie rozpalamy pod nim ognisko i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy 5 kg cebuli, 1 kg pokrzywy, 100 g pieprzu ziołowego, 50 g pieprzu czarnego mielonego, 4 główki czosnku, 15 g liści laurowych, 10 g oregano, 10 g kolendry, 10 g kopru, 5 g gorczycy białej, 100 ml oleju słonecznikowego i całość gotujemy 30 min. Kolejnym etapem jest zasypanie parnika pod sam wierzch ziemniakami oraz wypełnienie przestrzeni pomiędzy nimi mieszanką zbóż: żytem, owsem, pszenicą i jęczmieniem. Całość pozostawiamy na kilka godzin do „uparowania” a następnie wystygnięcia. Zapach takiej strawy nęci nie tylko indyki, dlatego często podkradamy kilka ziemniaków z parownika, które z solą i masełkiem smakują wybornie…

Zawartość parnika po wystudzeniu do około 40 stopni jest wysypywana do wanien, dokładnie mieszana i obsypywana śrutą zbożową. Indyki mają ciepły posiłek, a kiedy już się najedzą, śmiało można użyć stwierdzenia, że są naprawdę zadowolone.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s